|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UFY / NTCP
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UFY
/
NTCP
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Nutrition counselling - practice
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
10
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Cvičení
60
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Angličtina
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Angličtina
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
0
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
UFY/EPPN
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
The course is conceived as practical. The aim of the course is to acquaint students with the work of a nutrition therapist (dietitian) in nutritional counselling. During the practical exercises the student will be able to test the acquired theoretical knowledge in practice. Within each exercise, the individual parts of the nutritional examination and education will be discussed.
|
Požadavky na studenta
|
100% participation on practical exercises, elaboration and presentation of a project in the field of nutritional counselling.
|
Obsah
|
1. Basic anthropometric measurements (body height, body weight, BMI, WHR, skin folds, body circuits)
2. Instrumental anthropometric measurements (BIA (InBody, Bodystat, Tanita), DXA)
3. Measurement of basal metabolism by indirect calorimetry, calculation of energy needs of the organism
4. Evaluation of nutritional status
5. Methods of evaluation of nutritional consumption
6. Consultations by age: children and adolescents, adults, seniors
7. Consultation of people with specific nutritional requirements: pregnant and breastfeeding women, athletes, hardworking, alternatively eating
8. The first consultation with the patient: content, course, main intentions. Ongoing inspections
9. General education about a healthy lifestyle, food labelling, basic knowledge of nutrition
10. Education of individual diets: food allergies, celiac disease, lactose intolerance, etc.
11. Nutritional counselling for the obese
12. Nutritional counselling for diabetics
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Domácí příprava na výuku
|
30
|
Práce s přístrojovou technikou ve zdravotnictví
|
20
|
Semestrální práce
|
60
|
Příprava na odbornou praxi
|
70
|
Samostudium
|
20
|
Konzultace s vyučujícím (včetně elektronické)
|
10
|
Účast na výuce
|
90
|
Celkem
|
300
|
|
Předpoklady
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
Before starting the study of the subject, the student should have knowledge in the field of medical and community nutrition, dietary system and the nutritional care process. The student should be able to compile a meal plan for individual diets, create educational material using evidence-based medicine resources. |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
After completing the course, students will have basic skills in providing nutritional counselling. Students will be able to perform basic and instrumental measurements of the client's body composition, evaluate its nutritional status and nutritional consumption. Subsequently, based on all identified characteristics, students will be able to provide individual, scientifically based nutritional counselling. In addition, students will have the opportunity to test their options in preparing their own educational materials. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
After completing the course, students will have basic skills in providing nutritional counselling. Students will be able to perform basic and instrumental measurements of the client's body composition, evaluate its nutritional status and nutritional consumption. Subsequently, based on all identified characteristics, students will be able to provide individual, scientifically based nutritional counselling. In addition, students will have the opportunity to test their options in preparing their own educational materials. |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IIA6 - Projekt (výstup projektové výuky) |
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.) |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
A1 - Přednáška |
A4 - Rozhovor (ve smyslu kladení otázek při fixaci a opakování učiva) |
B1 - Diskuse |
C1 - Pozorování předmětů/jevů/procesů |
D7 - Nácvik a vytváření dalších profesních dovedností (lékařských, právních aj.) |
|
|
|
|