Prohlížení - Portál OSU

Přeskočit na obsah stránky
Webové stránky OSU
Vstupní stránka portálu OSU
Nepřihlášený uživatel Přihlásit English
Prohlížení
Přihlásit English
  • Vítejte
  • Prohlížení
  • Uchazeč
  • Absolvent
  • Univerzitní portál
Vítejte
Prohlížení
Informace pro uchazečeE-PřihláškaECTS příjezdy
Klub absolventů
Univerzitní portál

Navigace první úrovně

  • Vítejte
  • Prohlížení
  • Uchazeč
  • Absolvent
  • Univerzitní portál
Vzhledem k dlouhotrvající nečinnosti došlo k odpojení uživatele z portálu.
Klikněte, prosím, na tento odkaz pro obnovení připojení k portálu
(k odpojení dochází až po 240-ti minutách nečinnosti. Pozor, na mobilních zařízeních k němu může dojít podstatně dříve).

Prohlížení (S025)

Nápověda portletu

Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG

  • Programy a specializace
  • Předměty, vybraná položka
  • Pracoviště
  • Učitelé
  • Studenti
  • Zkouškové termíny
  • Rozvrhové akce
  • Kvalifikační práce
  • Předzápis. kroužky
  • Místnosti
  • Místnosti - celoročně
  • Volné míst - semestr
  • Volné míst - rok
  • Klauzurní práce
  • Průnik časů
  •  
  • Úvodní stránka
  • Kalendář
  • Nápověda

Najít  Předmět

Tisk/export:  Tento odkaz můžete zkopírovat a použít například jako záložku prohlížeče pro zobrazení aktuální pozice v Prohlížení IS/STAG.

Nalezené předměty, počet: 1

Stránkování výsledků vyhledávání

Nalezeno 1 záznamů Export do Xls
  Zkratka pracoviště / Zkratka předmětu Název Varianta
Položka zobrazena v detailu... - předmět UFY/0IVK1  UFY / 0IVK1 Výživa člověka Zobrazit předmět Výživa člověka 2023/2024

Informace o předmětu UFY / 0IVK1 : Popis předmětu

  • Popis předmětu , vybraná položka
  • Studijní programy, do kterých je předmět zařazen
  • Seznam studentů předmětu
  • Rozvrh předmětu
  • Termínyzkoušek předmětu
  • Rozvrhové akce předmětu
  • Oprávnění u předmětu
Pracoviště / Zkratka UFY / 0IVK1 Akademický rok 2023/2024
Akademický rok 2023/2024
Název Výživa člověka Způsob zakončení Zápočet
Způsob zakončení Zápočet
Akreditováno / Kredity Ne, 2 Kred. Forma zakončení Písemná
Forma zakončení Písemná
Rozsah hodin Přednáška 4 [HOD/SEM] Cvičení 46 [HOD/SEM] Zápočet před zkouškou Ne
Zápočet před zkouškou Ne
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou Ne
Počítán do průměru NE
Vyučovací jazyk Čeština
Obs/max Status A Status A Status B Status B Status C Status C Automatické uznávání zápočtu před zkouškou Ne
Letní semestr 1 / 1 0 / - 0 / - Počítán do průměru NE
Zimní semestr 12 / - 0 / 0 0 / 0 Opakovaný zápis NE
Opakovaný zápis NE
Rozvrh Ano Vyučovaný semestr Zimní semestr
Vyučovaný semestr Zimní semestr
Minimum (B + C) studentů nestanoveno Volně zapisovatelný předmět Ano
Volně zapisovatelný předmět Ano
Vyučovací jazyk Čeština Počet dnů praxe 0
Počet hodin kontaktní výuky Hodnotící stupnice S|N
Periodicita každý rok
Periodicita upřesnění Základní teoretický předmět Ne
Profilující předmět Ano
Základní teoretický předmět Ne
Hodnotící stupnice S|N
Nahrazovaný předmět Žádný
Vyloučené předměty Nejsou definovány
Podmiňující předměty Nejsou definovány
Předměty informativně doporučené Nejsou definovány
Předměty,které předmět podmiňuje UFY/0ILK1, UFY/0IPX1, UFY/0IVOK, UFY/2IPX1, UFY/2NKVO, UFY/3ILK1, UFY/3NKVO
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky: Obrázek PNG ,  XLS
Cíle předmětu (anotace):
Předmět zahrnuje přednášky a praktická cvičení. Výživa je důležitým faktorem ovlivňujícím správný růst, vývoj a zdravotní stav organismu. Má význam v prevenci civilizačních onemocnění. Nesprávná nebo nedostatečná výživa může usnadnit vznik některých onemocnění. Předmět seznamuje se základními pojmy z oblasti vědy o výživě s důrazem na energetickou potřebu organizmu, na význam základních složek výživy včetně vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Objasňuje problematiku výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR, EU s ohledem na zařazování, kvalitu a bezpečnost potravin.

Cíle: vybavit studenty znalostmi o významu, složení, jednotlivých složkách stravy a dovednostmi plánovat vyvážené jídelníčky s ohledem na nutriční požadavky populačních skupin.

Požadavky na studenta
- aktivní účast na přednáškách
- 100% účast na cvičeních

- zpracování protokolů ze cvičení dle zadání vyučující předmětu
(zadání bude obsahovat požadavky na formální a obsahovou
úroveň úkolu, protokoly budou hodnoceny body od 0 do 4, student musí získat minimálně 2 body z
každého zadaného protokolu, v případě nižšího počtu bodů musí protokol přepracovat a znovu odevzdat)

- e-learning - zpracování úkolů zadaných v Moodle

- zápočtový test - 75% správných odpovědí pro splnění zápočtu.

Obsah
Přednáška:

1. Objasnění pojmů ve výživě člověka, význam výživy
2. Nutriční hodnota stravy
3. Rozdělení a význam živin ve stravě člověka
4. Proteiny
5. Sacharidy
6. Tuky
7. Vitamíny
8. Minerální látky
9. Stopové prvky
10. Aditiva a toxické látky v potravinách
11. Potravinové alergeny a látky vyvolávající intoleranci
12. Výživová doporučení pro českou populaci a pro občany EU
13. Základy ve výživě dospělých a seniorů
14. Výživa dětí a školní stravování

Cvičení: zásady pro sestavování jídelníčku, sestavování vyvážených jídelníčku pro dospělé soby, sestavování vyvážených jídelníčků pro děti, spotřební koš a plánování pestrých jídelníčků pro školní stravování, doporučené denní dávky potravin pro dospělé a děti

E-learning: sestavování a propočítávání jídelníčků pro různé populační skupiny, testy pro procvičování znalostí a plnění dalších úkolů zadaných v Moodle.

Přímá výuka přednášky: téma 1-6, 13-14;
Samostudium: téma 7-12;
K samostudiu student využívá základní a doporučenou literaturu,studijní opory, jiné odborné studijní materiály související s tématy a to po jejich schválení garantem předmětu, poskytnuté prezentace a učební texty garanta předmětu.

Přímá výuka cvičení: dle zadání


Kontakt se studenty:
bude realizován během přímé výuky, mimo přímou výukou v konzultačních hodinách garanta předmětu (konzultační hodiny garanta předmětu jsou stanoveny a zveřejněny studentům začátkem semestru).
  • Odkaz na další informace...


Aktivity
Studijní opory
Borzenko, Mizerová, Petřeková, Škarková. Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi , studijní opora. Ostravská univerzita, 2021. ISBN 978-80-7599-236-9.

Kurz v Moodle: ZS 2023/24 - Výživa člověka (UFY/0IVK1 + 0IVY1)

Garanti a vyučující
  • Garanti: Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D. (100%), 
  • Přednášející: Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D. (100%), 
  • Cvičící: Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D. (70%),  Mgr. Pavla Škarková, DiS. (30%), 
Literatura
  • Základní: BORZENKO, Nadezhda, Vladislava MIZEROVÁ, Karin PETŘEKOVÁ, Pavla ŠKARKOVÁ. Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi: studijní opora.. Ostrava: Ostravská univerzita, 2021. ISBN 978-80-7599-236-9.
  • Základní: HOLMEROVÁ, Iva, Božena JURAŠKOVÁ, Dana MÜLLEROVÁ, Lucie VIDOVIĆOVÁ, Lada HABRCETLOVÁ, Martin MATOULEK, Jitka SUCHÁ a Marta ŠIMŮNKOVÁ. Průvodce vyšším věkem - manuál pro seniory a jejich pečovatele. Praha, 2014. ISBN 978-80-204-3119-6.
  • Základní: Referenční hodnoty pro příjem živin, 2.vydání (Společnost pro výživu, z.s.)
  • Základní: TLÁSKAL, Petr, BLATTNÁ, Jarmila, DLOUHÝ, Pavel. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
  • Základní: Jurasová Z. Výživa I. Studijní opora. Ostrava: LF OU, 2013. ISBN 978-80-7464-578-5.
  • Základní: VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. Praha, 2015. ISBN 978-80-246-3152-3.
  • Rozšiřující: MALÁ, Lucia, Tomáš MALÝ, František ZAHÁLKA a Václav BUNC. Fitness assessment: body composition. Prague: Charles University in Prague, Karolinum Press, 2014. ISBN 9788024626048.
  • Rozšiřující: LEVINOVITZ, Alan a Šárka HROUDOVÁ. Lži a mýty o tom, co jíme: pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024756882.
  • Rozšiřující: Standard nutriční péče v geriatrii: Obecné principy nutriční péče. Česká asociace nutričních terapeutů (VAGNEROVÁ, Tereza a KLÍMOVÁ Eliška)
  • Doporučená: HOCHMANNOVÁ, Jana a Karel HRNČÍŘ. Braňte svoje zdraví!: co dělat, aby nám výdobytky civilizace nezkracovaly život.. Praha:Plot, 2015. ISBN 9788074282669.
  • Doporučená: Dietary Reference Values for nutrients: Summary report (European Food Safety Authority (EFSA))  ( DOI: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121 )
  • Doporučená: GODDARD, Sally. Dítě v rovnováze: pohyb a učení v raném dětství.. Bratislava, 2012. ISBN 978-80-971033-0-9.
  • Doporučená: FRÜHAUF, Pavel. Fyziologie a patologie dětské výživy.. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0069-2.
  • Doporučená: DAHLKE, Rüdiger a Dorothea NEUMAYR. Jídlo jako šance: o výživě těla i ducha : jídlem ke štěstí.. Olomouc: Fontána, 2016. ISBN 9788073368203.
  • Doporučená: JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition: an introduction to energy production and performance. Champaign: Human Kinetics, 2010. ISBN 978-0-7360-7962-4.
  • On-line katalogy knihoven
Časová náročnost
Všechny formy studia
Aktivity Časová náročnost aktivity [h]
Plnění průběžně zadávaných úkolů (včetně korespondenčních úkolů) 8
Příprava na zápočet 10
Účast na výuce 24
Samostatné vypracování úkolů ze studijní opory 26
Celkem 68

Předpoklady

Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen:
prokázat znalost učiva středoškolské biologie a chemie

Výsledky učení

Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti:
- si zapamatuje základní terminologii disciplíny; vyjmenuje složky výživy a objasní jejich důležitost ve výživě člověka; vysvětlí význam výživy pro člověka; popíše doporučení pro vyváženou výživu dospělých a dětí.
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti:
- aplikuje teoretické poznatky při zpracování jídelníčků; navrhne jídelníčky; navrhne a uvede do souvislostí měsíční jídelní plán pro školní stravování se zásadami pro plnění spotřebního koše.

Hodnoticí metody

Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami:
IC8 - Didaktický test
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.)
IIA2 - Zpráva / protokol z laborování a terénního cvičení
Rozbory děl duševního charakteru (korespondenční úkol, prezentace, výukový list, seminární práce)

Vyučovací metody

Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody:
A1 - Přednáška
A4 - Rozhovor (ve smyslu kladení otázek při fixaci a opakování učiva)
D7 - Nácvik a vytváření dalších profesních dovedností (lékařských, právních aj.)
G1 - Skupinové a kooperativní učení
G3 - E-learning
G4 - Blended learning
 

Univerzitní zázemí

  • Poradenské a kariérní centrum
  • Centrum Pyramida
  • Vysokoškolské koleje
  • Kartové centrum
  • Univerzitní knihovna
  • Univerzitní obchod a knihkupectví
  • Centrum marketingu, komunikace a popularizace
  • Centrum mezinárodní spolupráce

Uchazeč

  • E-přihláška
  • Vyber si obor
  • Přijímací řízení
  • Výsledky přijímacího řízení
  • Doktorské studium
  • Proč studovat na OU
  • Den otevřených dveří
  • Uchazeč se specifickými potřebami
  • Kontakty pro uchazeče

Student

  • Harmonogram AR
  • Studium a stáže v zahraničí
  • Stipendia
  • Poplatky za studium
  • Studijní předpisy
  • Studentské organizace
  • Kontakty pro studenty

Absolvent

  • Registrace
  • Absolventský portál
  • Absolventská fotogalerie

Aplikace

  • Pro Android
  • Pro iOS