|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UFY / 0IVK1
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UFY
/
0IVK1
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Výživa člověka
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ne,
2
Kred.
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
4
[HOD/SEM]
Cvičení
46
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
1 / 1
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
12 / -
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
UFY/0ILK1, UFY/0IPX1, UFY/0IVOK, UFY/2IPX1, UFY/2NKVO, UFY/3ILK1, UFY/3NKVO
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět zahrnuje přednášky a praktická cvičení. Výživa je důležitým faktorem ovlivňujícím správný růst, vývoj a zdravotní stav organismu. Má význam v prevenci civilizačních onemocnění. Nesprávná nebo nedostatečná výživa může usnadnit vznik některých onemocnění. Předmět seznamuje se základními pojmy z oblasti vědy o výživě s důrazem na energetickou potřebu organizmu, na význam základních složek výživy včetně vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Objasňuje problematiku výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR, EU s ohledem na zařazování, kvalitu a bezpečnost potravin.
Cíle: vybavit studenty znalostmi o významu, složení, jednotlivých složkách stravy a dovednostmi plánovat vyvážené jídelníčky s ohledem na nutriční požadavky populačních skupin.
|
Požadavky na studenta
|
- aktivní účast na přednáškách
- 100% účast na cvičeních
- zpracování protokolů ze cvičení dle zadání vyučující předmětu
(zadání bude obsahovat požadavky na formální a obsahovou
úroveň úkolu, protokoly budou hodnoceny body od 0 do 4, student musí získat minimálně 2 body z
každého zadaného protokolu, v případě nižšího počtu bodů musí protokol přepracovat a znovu odevzdat)
- e-learning - zpracování úkolů zadaných v Moodle
- zápočtový test - 75% správných odpovědí pro splnění zápočtu.
|
Obsah
|
Přednáška:
1. Objasnění pojmů ve výživě člověka, význam výživy
2. Nutriční hodnota stravy
3. Rozdělení a význam živin ve stravě člověka
4. Proteiny
5. Sacharidy
6. Tuky
7. Vitamíny
8. Minerální látky
9. Stopové prvky
10. Aditiva a toxické látky v potravinách
11. Potravinové alergeny a látky vyvolávající intoleranci
12. Výživová doporučení pro českou populaci a pro občany EU
13. Základy ve výživě dospělých a seniorů
14. Výživa dětí a školní stravování
Cvičení: zásady pro sestavování jídelníčku, sestavování vyvážených jídelníčku pro dospělé soby, sestavování vyvážených jídelníčků pro děti, spotřební koš a plánování pestrých jídelníčků pro školní stravování, doporučené denní dávky potravin pro dospělé a děti
E-learning: sestavování a propočítávání jídelníčků pro různé populační skupiny, testy pro procvičování znalostí a plnění dalších úkolů zadaných v Moodle.
Přímá výuka přednášky: téma 1-6, 13-14;
Samostudium: téma 7-12;
K samostudiu student využívá základní a doporučenou literaturu,studijní opory, jiné odborné studijní materiály související s tématy a to po jejich schválení garantem předmětu, poskytnuté prezentace a učební texty garanta předmětu.
Přímá výuka cvičení: dle zadání
Kontakt se studenty:
bude realizován během přímé výuky, mimo přímou výukou v konzultačních hodinách garanta předmětu (konzultační hodiny garanta předmětu jsou stanoveny a zveřejněny studentům začátkem semestru).
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
Borzenko, Mizerová, Petřeková, Škarková. Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi , studijní opora. Ostravská univerzita, 2021. ISBN 978-80-7599-236-9.
Kurz v Moodle: ZS 2023/24 - Výživa člověka (UFY/0IVK1 + 0IVY1)
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
BORZENKO, Nadezhda, Vladislava MIZEROVÁ, Karin PETŘEKOVÁ, Pavla ŠKARKOVÁ. Léčebná výživa a postupy nutriční péče v praxi: studijní opora.. Ostrava: Ostravská univerzita, 2021. ISBN 978-80-7599-236-9.
-
Základní:
HOLMEROVÁ, Iva, Božena JURAŠKOVÁ, Dana MÜLLEROVÁ, Lucie VIDOVIĆOVÁ, Lada HABRCETLOVÁ, Martin MATOULEK, Jitka SUCHÁ a Marta ŠIMŮNKOVÁ. Průvodce vyšším věkem - manuál pro seniory a jejich pečovatele. Praha, 2014. ISBN 978-80-204-3119-6.
-
Základní:
Referenční hodnoty pro příjem živin, 2.vydání
(Společnost pro výživu, z.s.)
-
Základní:
TLÁSKAL, Petr, BLATTNÁ, Jarmila, DLOUHÝ, Pavel. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3.
-
Základní:
Jurasová Z. Výživa I. Studijní opora. Ostrava: LF OU, 2013. ISBN 978-80-7464-578-5.
-
Základní:
VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. Praha, 2015. ISBN 978-80-246-3152-3.
-
Rozšiřující:
MALÁ, Lucia, Tomáš MALÝ, František ZAHÁLKA a Václav BUNC. Fitness assessment: body composition. Prague: Charles University in Prague, Karolinum Press, 2014. ISBN 9788024626048.
-
Rozšiřující:
LEVINOVITZ, Alan a Šárka HROUDOVÁ. Lži a mýty o tom, co jíme: pravda o soli, cukru, tuku a především o lepku. Praha: Grada, 2015. ISBN 9788024756882.
-
Rozšiřující:
Standard nutriční péče v geriatrii: Obecné principy nutriční péče. Česká asociace nutričních terapeutů
(VAGNEROVÁ, Tereza a KLÍMOVÁ Eliška)
-
Doporučená:
HOCHMANNOVÁ, Jana a Karel HRNČÍŘ. Braňte svoje zdraví!: co dělat, aby nám výdobytky civilizace nezkracovaly život.. Praha:Plot, 2015. ISBN 9788074282669.
-
Doporučená:
Dietary Reference Values for nutrients: Summary report
(European Food Safety Authority (EFSA))
( DOI: 10.2903/sp.efsa.2017.e15121 )
-
Doporučená:
GODDARD, Sally. Dítě v rovnováze: pohyb a učení v raném dětství.. Bratislava, 2012. ISBN 978-80-971033-0-9.
-
Doporučená:
FRÜHAUF, Pavel. Fyziologie a patologie dětské výživy.. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0069-2.
-
Doporučená:
DAHLKE, Rüdiger a Dorothea NEUMAYR. Jídlo jako šance: o výživě těla i ducha : jídlem ke štěstí.. Olomouc: Fontána, 2016. ISBN 9788073368203.
-
Doporučená:
JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition: an introduction to energy production and performance. Champaign: Human Kinetics, 2010. ISBN 978-0-7360-7962-4.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Plnění průběžně zadávaných úkolů (včetně korespondenčních úkolů)
|
8
|
Příprava na zápočet
|
10
|
Účast na výuce
|
24
|
Samostatné vypracování úkolů ze studijní opory
|
26
|
Celkem
|
68
|
|
Předpoklady
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
prokázat znalost učiva středoškolské biologie a chemie |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
- si zapamatuje základní terminologii disciplíny; vyjmenuje složky výživy a objasní jejich důležitost ve výživě člověka; vysvětlí význam výživy pro člověka; popíše doporučení pro vyváženou výživu dospělých a dětí. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
- aplikuje teoretické poznatky při zpracování jídelníčků; navrhne jídelníčky; navrhne a uvede do souvislostí měsíční jídelní plán pro školní stravování se zásadami pro plnění spotřebního koše. |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IC8 - Didaktický test |
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.) |
IIA2 - Zpráva / protokol z laborování a terénního cvičení |
Rozbory děl duševního charakteru (korespondenční úkol, prezentace, výukový list, seminární práce) |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
A1 - Přednáška |
A4 - Rozhovor (ve smyslu kladení otázek při fixaci a opakování učiva) |
D7 - Nácvik a vytváření dalších profesních dovedností (lékařských, právních aj.) |
G1 - Skupinové a kooperativní učení |
G3 - E-learning |
G4 - Blended learning |
|
|
|
|