|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UFY / 0IKV1
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UFY
/
0IKV1
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Klinická výživa 1
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
24
[HOD/SEM]
Cvičení
36
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
14 / 14
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / 0
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
UFY/0IPFO
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
NE
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
UFY/BPNT2, UFY/0IKV2, UFY/0IST1
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Klinická výživa je interdisciplinárním oborem protínajícím veškerá lékařská odvětví. Znalost patofyziologie metabolických pochodů a péče o nutriční stav neodmyslitelně patří ke každodenní péči o nemocné a ovlivňuje outcome pacientů.
Cílem předmětu je naučit posluchače základům metabolické péče a nutriční podpory s ohledem na různé patologické stavy. Především je zásadní umět zhodnotit nutriční stav, rozpoznat malnutrici a navrhnout optimální způsob výživy.
|
Požadavky na studenta
|
- aktivní účast na přednáškách - povinná účast na cvičeních a plnění e-learningových úkolů - zkouška formou písemného testu - procento úspěšnosti ve výsledku min. 75%
|
Obsah
|
Témata:
1. Energetická potřeba 1.1 Stanovení měřením (indirektní kalorimetrie) a výpočty, energetická bilance 1.2 Metabolismus při akutních onemocněních (ebb, flow fáze šoku) 1.3 Hormonální regulace 1.4 Chronický kritický pacient
2. Makronutrienty a mikronutrienty 2.1 Metabolismus bílkovin 2.2 Metabolismus cukrů 2.3 Metabolismus tuků 2.4 Vitamíny 2.5 Stopové prvky
3. Voda, elektrolyty, acidobazická rovnováha 3.1 Zajištění rovnováhy vody 3.2 Zajištění rovnováhy elektrolytů 3.3 Acidobazická rovnováha
4. Nutriční screening
5. Malnutrice 5.1 Prosté a stresové hladovění 5.2 Klinický obraz malnutrice 5.3 Laboratorní diagnostika malnutrice 5.4 Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie) 5.5 Maligní kachexie
6. Obezita 6.1 Příčiny 6.2 Hodnocení 6.3 Důsledky 6.4 Mechanismus hubnutí
7. Dietní systém, nutriční tým
8. Enterální výživa 8.1 Indikace a kontraindikace 8.2 Technika enterální výživy (sipping, sondová výživa, PEG, jejunostomie) 8.3 Režimy (kontinuální, bolusové) 8.4 Komplikace
9. Parenterální výživa 9.1 Obecné principy (indikace, kontraindikace) 9.2 Periferní, centrální parenterální výživa 9.3 Komplikace 9.4 Domácí parenterální výživa 9.5 Monitorace průběhu umělé výživy
10. Klinická výživa u pacientů s diabetem 10.1 Dieta u DM 1. typu 10.2 Dieta u DM 2. typu 10.3 Metabolický syndrom 10.4 Gestační diabetes 10.5 Glykemický index potravin 10.6 Enterální výživa u diabetiků 10.7 Akutní komplikace diabetes mellitus
11. Střevní mikrobiom 11.1 Význam střevního mikrobiomu 11.2 Prebiotika a probiotika 11.3 Klostridiová střevní infekce
12. Hojení ran, dekubitů a výživa
Praktická cvičení budou zaměřena na hodnocení výživového stavu nemocných a navržení vhodného způsobu výživy s ohledem na probíhající onemocnění.
Výuka částečně bude probíhat formou e-learningu v Moodle. Témata e-learningové výuky: okruh č. 2. Makronutrienty a mikronutrienty, 3.1 Zajištění rovnováhy vody 3.2 Zajištění rovnováhy elektrolytů
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
KŘÍŽOVÁ, Jarmila, KŘEMEN, Jaromír, KOTRLÍKOVÁ, Eva, et al. Enterální a parenterální výživa. Praha, 2014. ISBN 978-80-204-3326-8.
-
Základní:
ZLATOHLÁVEK, Lukáš, et al. Klinická dietologie a výživa. Praha, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
-
Základní:
Káňová, Bezděk. Klinická výživa. Ostravská univerzita, 2021. ISBN 978-80-7599-227-7.
-
Základní:
MATUŠÍNSKÁ, K., URBAN, O., ČERVKOVÁ, A., FIALOVÁ A. Klinická výživa, studijní opora. Ostrava, 2018. ISBN 978-80-7464-575-4.
-
Základní:
JANÍČKOVÁ, ŽĎÁRSKÁ, Denisa, KVAPIL, Milan. Moderní diabetologie. Praha, 2017. ISBN 978-80-88129-19-6.
-
Základní:
MÁLKOVÁ, Hana, MÁLKOVÁ, Iva. Obezita. Malými krůčky k velké změně.. Praha, 2014. ISBN 978-80-87250-24-2.
-
Základní:
POKOROVÁ, Petra. Výživa dialyzovaných pacientů. Praha, 2013. ISBN 978-80-87250-23-5.
-
Rozšiřující:
SCHLEIP, Thilo. Histaminová intolerance. Praha, 2014. ISBN 978-80-7262-666-3.
-
Doporučená:
GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran. Lékař vám vaří.. Praha, 2012. ISBN 978-80-87250-21-1.
-
Doporučená:
Svačina Š, Bretšnajderová A. Dietologický slovník. Praha, 2008. ISBN 978-80-7387-062-1.
-
Doporučená:
Kohout P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
-
Doporučená:
KOHOUT, Pavel, PAVLÍČKOVÁ, Jaroslava. Otázky kolem celiakie. Víte si rady s bezlepkovou dietou?. Praha, 2009. ISBN 978-80-87250-09-9.
-
Doporučená:
Svačina Š. et al. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
-
Doporučená:
Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I.. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Účast na výuce
|
60
|
Plnění průběžně zadávaných úkolů (včetně korespondenčních úkolů)
|
10
|
Příprava na zkoušku
|
20
|
Celkem
|
90
|
|
Předpoklady
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
- znalosti z předmětů společného teoretického základu - fyziologie, patologická fyziologie, patologie a předmětů profilujících - výživa člověka |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
-o absolvování bude student schopen rozpoznat hrozící rizika malnutrice a jiné formy poruchy výživy; bude orientován v dietních postupech při akutních stavech a chronických onemocněních; bude schopen objasnit aplikaci a význam enterální a parenterální výživy; na základě zjištěných skutečností bude studen schopen navrhnout optimální způsob výživy nemocných |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
- aplikace problematiky klinické výživy při realizaci odborné praxe ve zdravotnických zařízeních |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.) |
IC8 - Didaktický test |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Metoda práce s pacientem |
A1 - Přednáška |
D7 - Nácvik a vytváření dalších profesních dovedností (lékařských, právních aj.) |
D9 - Experiment/laborování |
B1 - Diskuse |
G3 - E-learning |
|
|
|
|