Prohlížení - Portál OSU

Přeskočit na obsah stránky
Webové stránky OSU
Vstupní stránka portálu OSU
Nepřihlášený uživatel Přihlásit English
Prohlížení
Přihlásit English
  • Vítejte
  • Prohlížení
  • Uchazeč
  • Absolvent
  • Univerzitní portál
Vítejte
Prohlížení
Informace pro uchazečeE-PřihláškaECTS příjezdy
Klub absolventů
Univerzitní portál

Navigace první úrovně

  • Vítejte
  • Prohlížení
  • Uchazeč
  • Absolvent
  • Univerzitní portál
Vzhledem k dlouhotrvající nečinnosti došlo k odpojení uživatele z portálu.
Klikněte, prosím, na tento odkaz pro obnovení připojení k portálu
(k odpojení dochází až po 240-ti minutách nečinnosti. Pozor, na mobilních zařízeních k němu může dojít podstatně dříve).

Prohlížení (S025)

Nápověda portletu

Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG

  • Programy a specializace
  • Předměty, vybraná položka
  • Pracoviště
  • Učitelé
  • Studenti
  • Zkouškové termíny
  • Rozvrhové akce
  • Kvalifikační práce
  • Předzápis. kroužky
  • Místnosti
  • Místnosti - celoročně
  • Volné míst - semestr
  • Volné míst - rok
  • Klauzurní práce
  • Průnik časů
  •  
  • Úvodní stránka
  • Kalendář
  • Nápověda

Najít  Předmět

Tisk/export:  Tento odkaz můžete zkopírovat a použít například jako záložku prohlížeče pro zobrazení aktuální pozice v Prohlížení IS/STAG.

Nalezené předměty, počet: 1

Stránkování výsledků vyhledávání

Nalezeno 1 záznamů Export do Xls
  Zkratka pracoviště / Zkratka předmětu Název Varianta
Položka zobrazena v detailu... - předmět UFY/0IKK1  UFY / 0IKK1 Klinická výživa 1 Zobrazit předmět Klinická výživa 1 2023/2024

Informace o předmětu UFY / 0IKK1 : Popis předmětu

  • Popis předmětu , vybraná položka
  • Studijní programy, do kterých je předmět zařazen
  • Seznam studentů předmětu
  • Rozvrh předmětu
  • Termínyzkoušek předmětu
  • Rozvrhové akce předmětu
  • Oprávnění u předmětu
Pracoviště / Zkratka UFY / 0IKK1 Akademický rok 2023/2024
Akademický rok 2023/2024
Název Klinická výživa 1 Způsob zakončení Zkouška
Způsob zakončení Zkouška
Akreditováno / Kredity Ano, 3 Kred. Forma zakončení Písemná
Forma zakončení Písemná
Rozsah hodin Přednáška 6 [HOD/SEM] Cvičení 36 [HOD/SEM] Zápočet před zkouškou Ne
Zápočet před zkouškou Ne
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou Ne
Počítán do průměru ANO
Vyučovací jazyk Čeština
Obs/max Status A Status A Status B Status B Status C Status C Automatické uznávání zápočtu před zkouškou Ne
Letní semestr 12 / 12 0 / 0 0 / 0 Počítán do průměru ANO
Zimní semestr 0 / 0 0 / 0 0 / 0 Opakovaný zápis NE
Opakovaný zápis NE
Rozvrh Ano Vyučovaný semestr Letní semestr
Vyučovaný semestr Letní semestr
Minimum (B + C) studentů nestanoveno Volně zapisovatelný předmět Ano
Volně zapisovatelný předmět Ano
Vyučovací jazyk Čeština Počet dnů praxe 0
Počet hodin kontaktní výuky Hodnotící stupnice A|B|C|D|E|F
Periodicita každý rok
Periodicita upřesnění Základní teoretický předmět Ne
Profilující předmět Ano
Základní teoretický předmět Ne
Hodnotící stupnice A|B|C|D|E|F
Nahrazovaný předmět Žádný
Vyloučené předměty Nejsou definovány
Podmiňující předměty UFY/0IPFS nebo UFY/3IPFS
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem NE
Předměty informativně doporučené Nejsou definovány
Předměty,které předmět podmiňuje UFY/0IKK2, UFY/0ISK1
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky: Obrázek PNG ,  XLS
Cíle předmětu (anotace):
Klinická výživa je interdisciplinárním oborem protínajícím veškerá lékařská odvětví. Znalost patofyziologie metabolických pochodů a péče o nutriční stav neodmyslitelně patří ke každodenní péči o nemocné a ovlivňuje outcome pacientů.

Cílem předmětu je naučit posluchače základům metabolické péče a nutriční podpory s ohledem na různé patologické stavy. Především je zásadní umět zhodnotit nutriční stav, rozpoznat malnutrici a navrhnout optimální způsob výživy.


Požadavky na studenta
- aktivní účast na přednáškách
- povinná účast na cvičeních a plnění e-learningových úkolů
- zkouška formou písemného testu
- procento úspěšnosti ve výsledku min. 75%


Obsah
Témata:

1. Energetická potřeba
1.1 Stanovení měřením (indirektní kalorimetrie) a výpočty, energetická bilance
1.2 Metabolismus při akutních onemocněních (ebb, flow fáze šoku)
1.3 Hormonální regulace
1.4 Chronický kritický pacient

2. Makronutrienty a mikronutrienty
2.1 Metabolismus bílkovin
2.2 Metabolismus cukrů
2.3 Metabolismus tuků
2.4 Vitamíny
2.5 Stopové prvky

3. Voda, elektrolyty, acidobazická rovnováha
3.1 Zajištění rovnováhy vody
3.2 Zajištění rovnováhy elektrolytů
3.3 Acidobazická rovnováha

4. Nutriční screening

5. Malnutrice
5.1 Prosté a stresové hladovění
5.2 Klinický obraz malnutrice
5.3 Laboratorní diagnostika malnutrice
5.4 Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, bulimie)
5.5 Maligní kachexie

6. Obezita
6.1 Příčiny
6.2 Hodnocení
6.3 Důsledky
6.4 Mechanismus hubnutí

7. Dietní systém, nutriční tým

8. Enterální výživa
8.1 Indikace a kontraindikace
8.2 Technika enterální výživy (sipping, sondová výživa, PEG, jejunostomie)
8.3 Režimy (kontinuální, bolusové)
8.4 Komplikace

9. Parenterální výživa
9.1 Obecné principy (indikace, kontraindikace)
9.2 Periferní, centrální parenterální výživa
9.3 Komplikace
9.4 Domácí parenterální výživa
9.5 Monitorace průběhu umělé výživy

10. Klinická výživa u pacientů s diabetem
10.1 Dieta u DM 1. typu
10.2 Dieta u DM 2. typu
10.3 Metabolický syndrom
10.4 Gestační diabetes
10.5 Glykemický index potravin
10.6 Enterální výživa u diabetiků
10.7 Akutní komplikace diabetes mellitus

11. Střevní mikrobiom
11.1 Význam střevního mikrobiomu
11.2 Prebiotika a probiotika
11.3 Klostridiová střevní infekce

12. Hojení ran, dekubitů a výživa

Praktická cvičení budou zaměřena na hodnocení výživového stavu nemocných a navržení vhodného způsobu výživy s ohledem na probíhající onemocnění.

Výuka částečně bude probíhat formou e-learningu v Moodle. Témata e-learningové výuky:
okruh
č. 2. Makronutrienty a mikronutrienty,
3.1 Zajištění rovnováhy vody
a 3.2 Zajištění rovnováhy elektrolytů


Přímá výuka přednášky: témata 1, 3.3, 8-10;
Samostudium: 4-7, 11-12;
K samostudiu student využívá základní a doporučenou literaturu,studijní opory, jiné odborné studijní materiály související s tématy a to po jejich schválení garantem předmětu, poskytnuté prezentace a učební texty garanta předmětu.

Přímá výuka cvičení: dle zadání
Cvičení plní student 100% počtem hodin stanovených studijním plánem.

Kontakt se studenty:
bude realizován během přímé výuky, mimo přímou výukou v konzultačních hodinách garanta předmětu (konzultační hodiny garanta předmětu jsou stanoveny a zveřejněny studentům začátkem semestru).
  • Odkaz na další informace...


Aktivity
  • Odkaz do Moodle OU: : LS 2023/2024 - Klinická výživa 1 (UFY/0IKK1)
Studijní opory
MATUŠÍNSKÁ, K., URBAN, O., ČERVKOVÁ, A., FIALOVÁ, A. Klinická výživa.

Garanti a vyučující
  • Garanti: doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D. (100%), 
  • Přednášející: doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D. (100%), 
  • Cvičící: doc. MUDr. Marcela Káňová, Ph.D. (100%), 
Literatura
  • Základní: KŘÍŽOVÁ, Jarmila, KŘEMEN, Jaromír, KOTRLÍKOVÁ, Eva, et al. Enterální a parenterální výživa. Praha, 2014. ISBN 978-80-204-3326-8.
  • Základní: ZLATOHLÁVEK, Lukáš, et al. Klinická dietologie a výživa. Praha, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • Základní: Káňová, Bezděk. Klinická výživa. Ostravská univerzita, 2021. ISBN 978-80-7599-227-7.
  • Základní: MATUŠÍNSKÁ, K., URBAN, O., ČERVKOVÁ, A., FIALOVÁ A. Klinická výživa, studijní opora. Ostrava, 2018. ISBN 978-80-7464-575-4.
  • Základní: JANÍČKOVÁ, ŽĎÁRSKÁ, Denisa, KVAPIL, Milan. Moderní diabetologie. Praha, 2017. ISBN 978-80-88129-19-6.
  • Základní: MÁLKOVÁ, Hana, MÁLKOVÁ, Iva. Obezita. Malými krůčky k velké změně.. Praha, 2014. ISBN 978-80-87250-24-2.
  • Základní: POKOROVÁ, Petra. Výživa dialyzovaných pacientů. Praha, 2013. ISBN 978-80-87250-23-5.
  • Rozšiřující: SCHLEIP, Thilo. Histaminová intolerance. Praha, 2014. ISBN 978-80-7262-666-3.
  • Doporučená: GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran. Lékař vám vaří.. Praha, 2012. ISBN 978-80-87250-21-1.
  • Doporučená: Svačina Š, Bretšnajderová A. Dietologický slovník. Praha, 2008. ISBN 978-80-7387-062-1.
  • Doporučená: Kohout P. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
  • Doporučená: KOHOUT, Pavel, PAVLÍČKOVÁ, Jaroslava. Otázky kolem celiakie. Víte si rady s bezlepkovou dietou?. Praha, 2009. ISBN 978-80-87250-09-9.
  • Doporučená: Svačina Š. et al. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
  • Doporučená: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I.. Praha: Forsapi, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
  • On-line katalogy knihoven
Časová náročnost
Všechny formy studia
Aktivity Časová náročnost aktivity [h]
Samostudium 25
Příprava na zkoušku 20
Konzultace s vyučujícím (včetně elektronické) 3
Účast na výuce 42
Celkem 90

Předpoklady

Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen:
- znalosti z předmětů společného teoretického základu - fyziologie, patologická fyziologie, patologie a předmětů profilujících - výživa člověka

Výsledky učení

Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti:
-po absolvování bude student schopen rozpoznat hrozící rizika malnutrice a jiné formy poruchy výživy; bude orientován v dietních postupech při akutních stavech a chronických onemocněních; bude schopen objasnit aplikaci a význam enterální a parenterální výživy; na základě zjištěných skutečností bude studen schopen navrhnout optimální způsob výživy nemocných
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti:
- aplikace problematiky klinické výživy při realizaci odborné praxe ve zdravotnických zařízeních

Hodnoticí metody

Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami:
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.)
IC8 - Didaktický test

Vyučovací metody

Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody:
Metoda práce s pacientem
A1 - Přednáška
B1 - Diskuse
D7 - Nácvik a vytváření dalších profesních dovedností (lékařských, právních aj.)
D9 - Experiment/laborování
A2 - Odborný referát
G3 - E-learning
 

Univerzitní zázemí

  • Poradenské a kariérní centrum
  • Centrum Pyramida
  • Vysokoškolské koleje
  • Kartové centrum
  • Univerzitní knihovna
  • Univerzitní obchod a knihkupectví
  • Centrum marketingu, komunikace a popularizace
  • Centrum mezinárodní spolupráce

Uchazeč

  • E-přihláška
  • Vyber si obor
  • Přijímací řízení
  • Výsledky přijímacího řízení
  • Doktorské studium
  • Proč studovat na OU
  • Den otevřených dveří
  • Uchazeč se specifickými potřebami
  • Kontakty pro uchazeče

Student

  • Harmonogram AR
  • Studium a stáže v zahraničí
  • Stipendia
  • Poplatky za studium
  • Studijní předpisy
  • Studentské organizace
  • Kontakty pro studenty

Absolvent

  • Registrace
  • Absolventský portál
  • Absolventská fotogalerie

Aplikace

  • Pro Android
  • Pro iOS