|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KVM / CTPNT
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KVM
/
CTPNT
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Chemie a toxikologie potravin
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ne,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
2
[HOD/TYD]
Cvičení
1
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / 0
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
KVM/ZCHNK
nebo KVM/ZCHNT
nebo KVM/0IZCK
nebo KVM/0IZCH
nebo KVM/1IZCK
nebo KVM/1NKZC
a KVM/BCNK1
nebo KVM/BCHN1
nebo KVM/0IBC1
nebo KVM/2NKBC
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
NE
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět seznamuje posluchače: - se základním chemickým složením potravin; - se základními chemickými vlastnostmi látek vyskytujících se v potravinách; - s významnými toxikologickými látkami nacházejícími se v potravinách; - se základními toxikologickými vlastnostmi těchto látek - se základními analytickými metodami, které se používají při analýze toxických látek v potravinách.
Cílem je: Obeznámit posluchače se základním chemickým složením potravin (látky přirozené, aditivní, kontaminanty). Obeznámit posluchače s významnými toxickými látkami, které se mohou vyskytovat v potravinách.
|
Požadavky na studenta
|
Požadavky na studenta:
1. Účast na přednáškách. Účast na cvičeních. ... (v případě nepřítomnosti způsob náhrady určí vyučující).
2. Prezentace seminární práce na zadané téma.
3. Zápočtový test (podmínka pro připuštění ke zkoušce). Minimální úspěšnost je 60 %.
4. Zkouška - ústní...student si vylosuje dvě otázky ze seznamu otázek, které obdrží před zkouškou.
|
Obsah
|
Přednášky + cvičení:
1. Přirozené látky v potravinách - bílkoviny, tuky.
2. Přirozené látky v potravinách - sacharidy, vláknina.
3. Přirozené látky v potravinách - voda, vláknina, minerály.
4. Přirozené látky v potravinách - senzoricky aktivní látky, vitamíny, barviva.
5. Aditivní látky v potravinách - umělá sladidla, konzervanty .
6. Aditivní látky v potravinách - barviva, látky upravující texturu potravin.
7. Kontaminující látky v potravinách - anorganické kontaminanty.
8. Kontaminující látky v potravinách - organické kontaminanty.
9. Toxikologie přirozených látek.
10. Toxikologie aditiv.
11. Toxikologie kontaminantů.
12. Základní metody při analýze toxikologicky významných látek v potravinách .
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Kubačková J. Chemie a toxikologie potravin. Distanční text.
-
Základní:
Klouda, P. Moderní analytické metody. 2016. ISBN 978-80-86369-22-8.
-
Základní:
Linhart, I. Toxikologie. VŠCHT, Praha, 2014. ISBN 978-80-7080-877-1.
-
Doporučená:
Velíšek, J. Chemie potravin 1. díl. OSSIS, Tábor, 2002. ISBN 80-86659-00-3.
-
Doporučená:
Velíšek, J. Chemie potravin 2. díl. OSSIS, Tábor, 1999. ISBN 80-902391-4-5.
-
Doporučená:
Velíšek, J. Chemie potravin 3. díl. 1999. ISBN 80-902391-5-3.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Účast na výuce
|
42
|
Obhajoba (prací, projektů aj.)
|
4
|
Příprava na zkoušku
|
24
|
Semestrální práce
|
16
|
Celkem
|
86
|
|
Předpoklady
|
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Student získá základní znalosti o výskytu, složení a hlavních chemických vlastnostech přirozených, aditivních a kontaminujících látek v potravinách. Má přehled o hlavních toxikologicky významných látkách, které se mohou vyskytovat v potravinách. Rovněž získá přehled o běžných analytických metodách používaných při analýze toxikologicky významných látek v potravinách.
|
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Rozbory děl duševního charakteru (korespondenční úkol, prezentace, výukový list, seminární práce) |
Ústní zkouška |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Cvičení (terénní, laboratorní) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
|
|
|
|