Browse IS/STAG - Portál OSU

Skip to page content
Website OSU
Portal title page OSU
Anonymous user Login Česky
Browse IS/STAG
Login Česky
  • Vítejte
  • Browse IS/STAG
  • Applicant
  • Graduate
  • University portal
Vítejte
Browse IS/STAG
Information for applicantsElectronic applicationECTS arrivals
Alumni Club
University portal

1st level navigation

  • Vítejte
  • Browse IS/STAG
  • Applicant
  • Graduate
  • University portal
User disconnected from the portal due to long time of inactivity.
Please, click this link to log back in
(sessions are disconnected after 240 minutes of inactivity. Note that mobile devices may get disconnected even sooner).

Browse IS/STAG (S025)

Help

Main menu for Browse IS/STAG

  • Programmes and specializations.
  • Courses, selected item
  • Departments
  • Lecturers
  • Students
  • Examination dates
  • Timetable events
  • Theses
  • Pre-regist. study groups
  • Rooms
  • Rooms – all year
  • Free rooms – Semester
  • Free rooms – Year
  • Capstone project
  • Times overlap
  •  
  • Title page
  • Calendar
  • Help

Search for a  Course

Print/export:  Bookmark this link in your browser so that you may quickly load this IS/STAG page in the future.

Courses found, count: 1

Search result paging

Found 1 records Export to xls
  Abbreviation unit / Course abbreviation Title Variant
Item shown in detail - course KVM/CTPNK  KVM / CTPNK Chemistry and Food Toxicology Show course Chemistry and Food Toxicology 2023/2024

Course info KVM / CTPNK : Course description

  • Course description , selected item
  • Study programmes, wherein the course is included
  • List of students course
  • Timetable course
  • Examination datesexaminations course
  • Timetable events course
  • Permissions for Course
Department/Unit / Abbreviation KVM / CTPNK Academic Year 2023/2024
Academic Year 2023/2024
Title Chemistry and Food Toxicology Form of course completion Exam
Form of course completion Exam
Accredited / Credits No, 3 Cred. Type of completion Oral
Type of completion Oral
Time requirements Lecture 8 [Hours/Semester] Tutorial 4 [Hours/Semester] Course credit prior to examination Yes
Course credit prior to examination Yes
Automatic acceptance of credit before examination No
Included in study average YES
Language of instruction Czech
Occ/max Status A Status A Status B Status B Status C Status C Automatic acceptance of credit before examination No
Summer semester 0 / - 0 / - 0 / - Included in study average YES
Winter semester 0 / 0 0 / 0 0 / 0 Repeated registration NO
Repeated registration NO
Timetable Yes Semester taught Winter semester
Semester taught Winter semester
Minimum (B + C) students not determined Optional course Yes
Optional course Yes
Language of instruction Czech Internship duration 0
No. of hours of on-premise lessons Evaluation scale A|B|C|D|E|F
Periodicity every year Evaluation scale for credit before examination S|N
Specification periodicity Fundamental theoretical course No
Fundamental course No
Fundamental theoretical course No
Evaluation scale A|B|C|D|E|F
Evaluation scale for credit before examination S|N
Substituted course KVM/CTPNT 
Preclusive courses N/A
Prerequisite courses KVM/ZCHNK or KVM/ZCHNT or KVM/0IZCK or KVM/0IZCH or KVM/1IZCK or KVM/1NKZC
and
KVM/BCNK1 or KVM/BCHN1 or KVM/0IBC1 or KVM/2NKBC
Meet all prerequisites before registering NO
Informally recommended courses N/A
Courses depending on this Course N/A
Histogram of students' grades over the years: Graphic PNG ,  XLS
Course objectives:
Předmět seznamuje posluchače:
- se základním chemickým složením potravin;
- se základními chemickými vlastnostmi látek vyskytujících se v potravinách;
- s významnými toxikologickými látkami nacházejícími se v potravinách;
- se základními toxikologickými vlastnostmi těchto látek;
- se základními analytickými metodami, které se používají při analýze toxických látek v potravinách.

Cílem předmětu je obeznámit posluchače se základním chemickým složením potravin (látky přirozené, aditivní, kontaminanty) a také významnými toxickými látkami, které se mohou v potravinách vyskytovat.

Requirements on student
1. účast na přednáškách a cvičeních (v případě nepřítomnosti určí způsob náhrady vyučující);

2. zápočtový test (podmínka pro přistoupení ke zkoušce, minimální úspěšnost je 60 %);

3. zkouška ústní (student si vylosuje dvě otázky ze seznamu, který obdrží na konci semestru).

Content
Prezenční výuka (přednášky + cvičení):

01. Základní přirozené složky potravin - bílkoviny.

02. Přirozené látky v potravinách - vláknina.

03. Aditivní látky v potravinách.


Další tématické celky jsou určeny pro samostudium:

04. Základní přirozené složky potravin - lipidy.

05. Základní přirozené látky v potravinách - sacharidy, voda.

06. Přirozené látky v potravinách - vitamíny.

07. Přirozené látky v potravinách - minerální látky.

08. Přirozené látky v potravinách - přirozená barviva.

09. Toxické látky s přírodním výskytem v potravinách.

10. Organické kontaminanty potravin.

11. Anorganické kontaminanty potravin, prevence rizik spojených s konzumací potravin.

12. Toxicita, kinetika a dynamika toxikantů v potravinách.


Kontakt se studenty:
bude realizován během přímé výuky, mimo přímou výuku prostřednictvím e-mailové komunikace a konzultací v konzultačních hodinách garanta předmětu (konzultační hodiny garanta předmětu budou zveřejněny v rozvrhu garanta) nebo dle individuální domluvy, s přednášejícím dle individuální e-mailové komunikace.

Activities
Fields of study


Guarantors and lecturers
  • Guarantors: Ing. Martin Pulcer, Ph.D., MBA ,  Doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D. (100%), 
  • Lecturer: Ing. Martin Pulcer, Ph.D., MBA (100%), 
  • Tutorial lecturer: Ing. Martin Pulcer, Ph.D., MBA (100%), 
Literature
  • Basic: Kubačková J. Chemie a toxikologie potravin. Distanční text.
  • Basic: Klouda, P. Moderní analytické metody. 2016. ISBN 978-80-86369-22-8.
  • Basic: Linhart, I. Toxikologie. VŠCHT, Praha, 2014. ISBN 978-80-7080-877-1.
  • Recommended: Velíšek, J. Chemie potravin 1. díl. OSSIS, Tábor, 2002. ISBN 80-86659-00-3.
  • Recommended: Velíšek, J. Chemie potravin 2. díl. OSSIS, Tábor, 1999. ISBN 80-902391-4-5.
  • Recommended: Velíšek, J. Chemie potravin 3. díl. 1999. ISBN 80-902391-5-3.
  • Recommended: Babička Luboš, doc., Ing., CSc. TOXICKY významné látky v potravinách. Praha, 2017. ISBN 978-80-88019-28-2.
  • On-line library catalogues
Time requirements
All forms of study
Activities Time requirements for activity [h]
Semestral work 16
Preparation for an exam 24
Self-tutoring 30
Being present in classes 12
Defence (of works, projects, etc.) 4
Total 86

Prerequisites

Learning outcomes

Knowledge - knowledge resulting from the course:
Student získá základní znalosti o výskytu, složení a hlavních chemických vlastnostech přirozených, aditivních a kontaminujících látek v potravinách. Má přehled o hlavních toxikologicky významných látkách, které se mohou vyskytovat v potravinách. Rovněž získá přehled o běžných analytických metodách používaných při analýze toxikologicky významných látek v potravinách.

Assessment methods

Knowledge - knowledge achieved by taking this course are verified by the following means:
Analysis of mental work (correspondence assignment, presentation, instructional paper, seminary work)
Oral examination

Teaching methods

Knowledge - the following training methods are used to achieve the required knowledge:
Monologic (explanation, lecture, briefing)
Training (hands-on, laboratory)
 

Facilities

  • Counselling and Career Centre
  • Pyramida Centre
  • Halls of Residence
  • University Library
  • University e-shop
  • International Office

Prospective students

  • Why study at the UO
  • E-application
  • Study Degree Programme
  • Study Exchange Programme
  • Study PhD Programme
  • How to Apply
  • Contacts for admissions

Students

  • Academic Calendar
  • University ID Cards
  • Students with special needs
  • Student documents and regulations

Alumni

  • Alumni Registration
  • Alumni Portal
  • Alumni Photogallery

Student App

  • For Android
  • For iOS