|
|
Main menu for Browse IS/STAG
Course info
KVM / 0ICTN
:
Course description
Department/Unit / Abbreviation
|
KVM
/
0ICTN
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Title
|
Chemistry and Food Toxicology
|
Form of course completion
|
Exam
|
Form of course completion
|
Exam
|
Accredited / Credits
|
No,
3
Cred.
|
Type of completion
|
Oral
|
Type of completion
|
Oral
|
Time requirements
|
lecture
8
[Hours/Semester]
practical class
4
[Hours/Semester]
|
Course credit prior to examination
|
Yes
|
Course credit prior to examination
|
Yes
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
No
|
Included in study average
|
YES
|
Language of instruction
|
Czech
|
Occ/max
|
|
|
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
No
|
Summer semester
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Included in study average
|
YES
|
Winter semester
|
12 / 12
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Repeated registration
|
NO
|
Repeated registration
|
NO
|
Timetable
|
Yes
|
Semester taught
|
Winter semester
|
Semester taught
|
Winter semester
|
Minimum (B + C) students
|
not determined
|
Optional course |
Yes
|
Optional course
|
Yes
|
Language of instruction
|
Czech
|
Internship duration
|
0
|
No. of hours of on-premise lessons |
|
Evaluation scale |
A|B|C|D|E|F |
Periodicity |
every year
|
Evaluation scale for credit before examination |
S|N |
Specification periodicity |
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Fundamental course |
Yes
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Evaluation scale |
A|B|C|D|E|F |
Evaluation scale for credit before examination |
S|N |
Substituted course
|
KVM/CTPNK
|
Preclusive courses
|
N/A
|
Prerequisite courses
|
KVM/0IZCK or KVM/1IZCK and KVM/0IBCN or KVM/2IBCN
|
Meet all prerequisites before registering
|
NO
|
Informally recommended courses
|
N/A
|
Courses depending on this Course
|
N/A
|
Histogram of students' grades over the years:
Graphic PNG
,
XLS
|
Course objectives:
|
Předmět seznamuje posluchače:
- se základním chemickým složením potravin;
- se základními chemickými vlastnostmi látek vyskytujících se v potravinách;
- s významnými toxikologickými látkami nacházejícími se v potravinách;
- se základními toxikologickými vlastnostmi těchto látek;
- se základními analytickými metodami, které se používají při analýze toxických látek v potravinách.
Cílem předmětu je obeznámit posluchače se základním chemickým složením potravin (látky přirozené, aditivní, kontaminanty) a také významnými toxickými látkami, které se mohou v potravinách vyskytovat.
|
Requirements on student
|
1. účast na přednáškách a cvičeních (v případě nepřítomnosti určí způsob náhrady vyučující);
2. zápočtový test (podmínka pro přistoupení ke zkoušce, minimální úspěšnost je 60 %);
3. zkouška ústní (student si vylosuje dvě otázky ze seznamu, který obdrží na konci semestru).
|
Content
|
Prezenční výuka (přednášky + cvičení):
01. Úvod do toxikologie, kinetika a dynamika toxikantů v potravinách.
02. Základní přirozené složky potravin - bílkoviny.
03. Přirozené látky v potravinách - vláknina.
Další tematické celky jsou určeny pro samostudium:
04. Základní přirozené složky potravin - lipidy.
05. Základní přirozené látky v potravinách - sacharidy, voda.
06. Přirozené látky v potravinách - vitamíny.
07. Přirozené látky v potravinách - minerální látky.
08. Přirozené látky v potravinách - přirozená barviva.
09. Aditivní látky v potravinách.
10. Toxické látky s přírodním výskytem v potravinách.
11. Organické kontaminanty potravin.
12. Anorganické kontaminanty potravin, prevence rizik spojených s konzumací potravin.
Kontakt se studenty:
bude realizován během přímé výuky, mimo přímou výuku prostřednictvím e-mailové komunikace a konzultací v konzultačních hodinách garanta předmětu (konzultační hodiny garanta předmětu budou zveřejněny v rozvrhu garanta) nebo dle individuální domluvy, s přednášejícím dle individuální e-mailové komunikace.
|
Activities
|
|
Fields of study
|
Kubačková, J.: Chemie a toxikologie potravin, 2014, Ostravská univderzita v Ostravě, ISBN 978-80-7464-626-3
|
Guarantors and lecturers
|
|
Literature
|
-
Basic:
Kubačková, J. Chemie a toxikologie potravin. Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-626-3.
-
Extending:
Racek J., Rajdl D. et al. Klinická biochemie. Praha: Galén, 2021. ISBN 978-80-7492-545-0.
-
Extending:
Klouda, P. Moderní analytické metody. 2016. ISBN 978-80-86369-22-8.
-
Extending:
Linhart, I. Toxikologie. VŠCHT, Praha, 2014. ISBN 978-80-7080-877-1.
-
Recommended:
Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Tábor, OSSIS, 2009. ISBN 9788086659176.
-
Recommended:
Babička L. Toxicky významné látky v potravinách. Praha, 2017. ISBN 978-80-88019-28-2.
-
On-line library catalogues
|
Time requirements
|
All forms of study
|
Activities
|
Time requirements for activity [h]
|
Semestral work
|
16
|
Preparation for an exam
|
24
|
Self-tutoring
|
30
|
Being present in classes
|
12
|
Defence (of works, projects, etc.)
|
4
|
Total
|
86
|
|
Prerequisites
|
Competences - students are expected to possess the following competences before the course commences to finish it successfully: |
Znalosti získané v předmětu 1. ročníku bakalářského studia Základy chemie v oblasti anorganické a organické chemie. Rovněž je požadována znalost analytické chemie a biochemie na úrovni střední školy.
|
|
Learning outcomes
|
Knowledge - knowledge resulting from the course: |
Student získá základní znalosti o výskytu, složení a hlavních chemických vlastnostech přirozených, aditivních a kontaminujících látek v potravinách. Má přehled o hlavních toxikologicky významných látkách, které se mohou vyskytovat v potravinách. Rovněž získá přehled o běžných analytických metodách používaných při analýze toxikologicky významných látek v potravinách.
|
|
Assessment methods
|
Knowledge - knowledge achieved by taking this course are verified by the following means: |
IC10 - Presentation in lessons (individual or group) |
IC8 - Didactic test |
IC6 - Oral examiantion |
|
Teaching methods
|
Knowledge - the following training methods are used to achieve the required knowledge: |
A1 - Lecture |
C4 - Instruction |
C5 - Static and dynamic projection/presentation |
C1 - Observation of objects/phenomena/processes |
|
|
|
|