|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KVM / 0ICTN
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KVM
/
0ICTN
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Chemie a toxikologie potravin
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ne,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
8
[HOD/SEM]
Cvičení
4
[HOD/SEM]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
12 / 12
|
0 / 0
|
0 / 0
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
KVM/CTPNK
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
KVM/0IZCK nebo KVM/1IZCK a KVM/0IBCN nebo KVM/2IBCN
|
Splnit všechny podmiňující předměty před zápisem
|
NE
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět seznamuje posluchače:
- se základním chemickým složením potravin;
- se základními chemickými vlastnostmi látek vyskytujících se v potravinách;
- s významnými toxikologickými látkami nacházejícími se v potravinách;
- se základními toxikologickými vlastnostmi těchto látek;
- se základními analytickými metodami, které se používají při analýze toxických látek v potravinách.
Cílem předmětu je obeznámit posluchače se základním chemickým složením potravin (látky přirozené, aditivní, kontaminanty) a také významnými toxickými látkami, které se mohou v potravinách vyskytovat.
|
Požadavky na studenta
|
1. účast na přednáškách a cvičeních (v případě nepřítomnosti určí způsob náhrady vyučující);
2. zápočtový test (podmínka pro přistoupení ke zkoušce, minimální úspěšnost je 60 %);
3. zkouška ústní (student si vylosuje dvě otázky ze seznamu, který obdrží na konci semestru).
|
Obsah
|
Prezenční výuka (přednášky + cvičení):
01. Úvod do toxikologie, kinetika a dynamika toxikantů v potravinách.
02. Základní přirozené složky potravin - bílkoviny.
03. Přirozené látky v potravinách - vláknina.
Další tematické celky jsou určeny pro samostudium:
04. Základní přirozené složky potravin - lipidy.
05. Základní přirozené látky v potravinách - sacharidy, voda.
06. Přirozené látky v potravinách - vitamíny.
07. Přirozené látky v potravinách - minerální látky.
08. Přirozené látky v potravinách - přirozená barviva.
09. Aditivní látky v potravinách.
10. Toxické látky s přírodním výskytem v potravinách.
11. Organické kontaminanty potravin.
12. Anorganické kontaminanty potravin, prevence rizik spojených s konzumací potravin.
Kontakt se studenty:
bude realizován během přímé výuky, mimo přímou výuku prostřednictvím e-mailové komunikace a konzultací v konzultačních hodinách garanta předmětu (konzultační hodiny garanta předmětu budou zveřejněny v rozvrhu garanta) nebo dle individuální domluvy, s přednášejícím dle individuální e-mailové komunikace.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
Kubačková, J.: Chemie a toxikologie potravin, 2014, Ostravská univderzita v Ostravě, ISBN 978-80-7464-626-3
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Kubačková, J. Chemie a toxikologie potravin. Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-626-3.
-
Rozšiřující:
Racek J., Rajdl D. et al. Klinická biochemie. Praha: Galén, 2021. ISBN 978-80-7492-545-0.
-
Rozšiřující:
Klouda, P. Moderní analytické metody. 2016. ISBN 978-80-86369-22-8.
-
Rozšiřující:
Linhart, I. Toxikologie. VŠCHT, Praha, 2014. ISBN 978-80-7080-877-1.
-
Doporučená:
Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin. Tábor, OSSIS, 2009. ISBN 9788086659176.
-
Doporučená:
Babička L. Toxicky významné látky v potravinách. Praha, 2017. ISBN 978-80-88019-28-2.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Semestrální práce
|
16
|
Příprava na zkoušku
|
24
|
Samostudium
|
30
|
Účast na výuce
|
12
|
Obhajoba (prací, projektů aj.)
|
4
|
Celkem
|
86
|
|
Předpoklady
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
Znalosti získané v předmětu 1. ročníku bakalářského studia Základy chemie v oblasti anorganické a organické chemie. Rovněž je požadována znalost analytické chemie a biochemie na úrovni střední školy.
|
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Student získá základní znalosti o výskytu, složení a hlavních chemických vlastnostech přirozených, aditivních a kontaminujících látek v potravinách. Má přehled o hlavních toxikologicky významných látkách, které se mohou vyskytovat v potravinách. Rovněž získá přehled o běžných analytických metodách používaných při analýze toxikologicky významných látek v potravinách.
|
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IC10 - Prezentace ve výuce (individuální nebo skupinová) |
IC8 - Didaktický test |
IC6 - Ústní zkouška |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
A1 - Přednáška |
C4 - Instruktáž |
C5 - Statická a dynamická projekce/prezentace |
C1 - Pozorování předmětů/jevů/procesů |
|
|
|
|