|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KPE / 2VYZI
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KPE
/
2VYZI
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Výchova ke zdravé výživě
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Způsob zakončení
|
Zápočet
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
1
[HOD/TYD]
Seminář
1
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
NE
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Posluchači se v rámci tohoto předmětu seznámí se zásadami správné výživy v jednotlivých obdobích života se zaměřením zejména na období dětství a dospívání. Dozví se o zdravotních rizicích spojených s nedostatkem nebo nadbytkem jednotlivých složek potravy. Budou informováni o látkách v potravinách, které mohou poškodit zdraví. Cílem je seznámit posluchače s možnostmi prevence civilizačních chorob. Budou informováni o preventivních programech zaměřených zejména na děti a dospívající. Posluchači budou seznámeni s léčebnou výživou u obyvatel trpících vybranými chorobami.
|
Požadavky na studenta
|
Seminární práce na dané téma.
|
Obsah
|
Obsahové zaměření: 1. Živiny. 2. Vitamíny . 3. Minerální látky . 4. Toxické látky v potravinách, látky v potravinách vyvolávající alergie a intolerance. 5. Výchova ke správným stravovacím návykům. 6. Výživa sportovců se zaměřením na děti a dospívající. 7. Metody zjišťování výživového stavu člověka. 8. Výchova v prevenci a léčbě obezity. 9. Poruchy příjmu potravy - anorexie, bulimie. 10. Výchova v prevenci civilizačních chorob. 11. Preventivní programy zaměřené zejména na děti a dospívající. 12. Alternativní výživové směry - výhody a nevýhody zejména u dětí a dospívajících. 13. Léčebná výživa u vybraných onemocnění.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Provazník, K. a kol.:. Manuál prevence v lékařské praxi II: Výživa.. Praha: SZÚ, 1998. ISBN cnb000028383.
-
Doporučená:
Mastná, B. Nadváha, obezita, výživa.. Praha: Triton, 2000. ISBN 80-967089-1-0.
-
Doporučená:
Soška, V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba.. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-7179-350-7.
-
Doporučená:
Hlúbik, P., Opltová, L. Vitamíny. Praha, 2004. ISBN 8024703734.
-
Doporučená:
Hainer, V. Základy klinické obezitologie. Praha:, 2004. ISBN 978-80-247-3252-7.
-
On-line katalogy knihoven
|
Předpoklady
|
|
Výsledky učení
|
|
Hodnoticí metody
|
|
Vyučovací metody
|
|
|
|
|