|
|
Main menu for Browse IS/STAG
Course info
KPE / 2VYZI
:
Course description
Department/Unit / Abbreviation
|
KPE
/
2VYZI
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Academic Year
|
2023/2024
|
Title
|
Healthy nutrition education
|
Form of course completion
|
Pre-Exam Credit
|
Form of course completion
|
Pre-Exam Credit
|
Accredited / Credits
|
Yes,
3
Cred.
|
Type of completion
|
Combined
|
Type of completion
|
Combined
|
Time requirements
|
lecture
1
[Hours/Week]
seminar
1
[Hours/Week]
|
Course credit prior to examination
|
No
|
Course credit prior to examination
|
No
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
No
|
Included in study average
|
NO
|
Language of instruction
|
Czech
|
Occ/max
|
|
|
|
Automatic acceptance of credit before examination
|
No
|
Summer semester
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Included in study average
|
NO
|
Winter semester
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Repeated registration
|
NO
|
Repeated registration
|
NO
|
Timetable
|
Yes
|
Semester taught
|
Summer semester
|
Semester taught
|
Summer semester
|
Minimum (B + C) students
|
not determined
|
Optional course |
Yes
|
Optional course
|
Yes
|
Language of instruction
|
Czech
|
Internship duration
|
0
|
No. of hours of on-premise lessons |
|
Evaluation scale |
S|N |
Periodicity |
every year
|
Specification periodicity |
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Fundamental course |
No
|
Fundamental theoretical course |
No
|
Evaluation scale |
S|N |
Substituted course
|
None
|
Preclusive courses
|
N/A
|
Prerequisite courses
|
N/A
|
Informally recommended courses
|
N/A
|
Courses depending on this Course
|
N/A
|
Histogram of students' grades over the years:
Graphic PNG
,
XLS
|
Course objectives:
|
Posluchači se v rámci tohoto předmětu seznámí se zásadami správné výživy v jednotlivých obdobích života se zaměřením zejména na období dětství a dospívání. Dozví se o zdravotních rizicích spojených s nedostatkem nebo nadbytkem jednotlivých složek potravy. Budou informováni o látkách v potravinách, které mohou poškodit zdraví. Cílem je seznámit posluchače s možnostmi prevence civilizačních chorob. Budou informováni o preventivních programech zaměřených zejména na děti a dospívající. Posluchači budou seznámeni s léčebnou výživou u obyvatel trpících vybranými chorobami.
|
Requirements on student
|
Seminární práce na dané téma.
|
Content
|
Obsahové zaměření: 1. Živiny. 2. Vitamíny . 3. Minerální látky . 4. Toxické látky v potravinách, látky v potravinách vyvolávající alergie a intolerance. 5. Výchova ke správným stravovacím návykům. 6. Výživa sportovců se zaměřením na děti a dospívající. 7. Metody zjišťování výživového stavu člověka. 8. Výchova v prevenci a léčbě obezity. 9. Poruchy příjmu potravy - anorexie, bulimie. 10. Výchova v prevenci civilizačních chorob. 11. Preventivní programy zaměřené zejména na děti a dospívající. 12. Alternativní výživové směry - výhody a nevýhody zejména u dětí a dospívajících. 13. Léčebná výživa u vybraných onemocnění.
|
Activities
|
|
Fields of study
|
|
Guarantors and lecturers
|
|
Literature
|
-
Basic:
Provazník, K. a kol.:. Manuál prevence v lékařské praxi II: Výživa.. Praha: SZÚ, 1998. ISBN cnb000028383.
-
Recommended:
Mastná, B. Nadváha, obezita, výživa.. Praha: Triton, 2000. ISBN 80-967089-1-0.
-
Recommended:
Soška, V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba.. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-7179-350-7.
-
Recommended:
Hlúbik, P., Opltová, L. Vitamíny. Praha, 2004. ISBN 8024703734.
-
Recommended:
Hainer, V. Základy klinické obezitologie. Praha:, 2004. ISBN 978-80-247-3252-7.
-
On-line library catalogues
|
Prerequisites
|
|
Learning outcomes
|
|
Assessment methods
|
|
Teaching methods
|
|
|
|
|