|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KGE / 0NE2X
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KGE
/
0NE2X
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Němčina 2 (A1/A2)
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
6
Kred.
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Forma zakončení
|
Písemná
|
Rozsah hodin
|
Cvičení
2
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Zápočet před zkouškou
|
Ne
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Němčina
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ne
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
54 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
nestanoveno
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Němčina
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Periodicita |
každý rok
|
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
A|B|C|D|E|F |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Cílem cvičení je rozvinout u studentů získané základy německého jazyka. Studenti si osvojí slovní zásobu potřebnou v každodenních situacích a gramatické struktury německého jazyka umožňující běžnou komunikaci. Absolvent dosáhne stupně A1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.
Základní literaturou pro výuku je učebnice Spektrum Deutsch A1+ (lekce 5 - lekce 10). K dosažení stanovených cílů se používají i materiály z doplňující literatury.
Cvičení není určeno pro studenty oborových kateder.
|
Požadavky na studenta
|
- aktivní účast na cvičeních (účast na min. 80 % hodin)
- splnění kritérií zkouškového testu (pro úspěšné složení zkoušky je nutná min. 70% úspěšnost)
Tematické okruhy závěrečné zkoušky odpovídají obsahu předmětu.
|
Obsah
|
1. Úvod do cvičení, organizační pokyny. Lekce 5: Essen und Trinken. Themen und Wortschatz.
2. Lekce 5: Essen und Trinken. Strukturen, Aussprache.
3. Lekce 6: Gestern und heute. Themen und Wortschatz.
4. Lekce 6: Gestern und heute. Strukturen, Aussprache.
5. Lekce 7: Unterwegs. Themen und Wortschatz.
6. Lekce 7: Unterwegs. Strukturen, Aussprache.
7. Lekce 8: Was man so braucht. Themen und Wortschatz.
8. Lekce 8: Was man so braucht. Strukturen, Aussprache.
9. Lekce 9: Arbeit, Probleme und Termine. Themen und Wortschatz.
10. Lekce 9: Arbeit, Probleme und Termine. Strukturen, Aussprache.
11. Lekce 10: Freizeit und Gesundheit. Themen und Wortschatz.
12. Lekce 10: Freizeit und Gesundheit. Strukturen, Aussprache.
13. Opakování, vyhodnocení znalostí nabytých v tomto předmětu.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
-
Garanti:
Mgr. Eva Polášková, Ph.D. (100%),
-
Cvičící:
Mgr. Pavlína Hilscherová (100%),
Lektor Lektor (100%),
Mgr. Nelli Niessnerová (100%),
Mgr. Edita Pelikánová, Ph.D. (100%),
Mgr. Milan Pišl, Ph.D. (100%),
PhDr. Irena Šebestová, CSc. (100%),
doc. Mgr. Iveta Zlá, Ph.D. (100%),
|
Literatura
|
-
Základní:
BUSCHA, A./SZITA, S. Spektrum Deutsch A1+. Integriertes Kurs- und Arbeitsbuch. Leipzig: Schubert, 2017. ISBN 978-3-941323-29-2.
-
Rozšiřující:
ČWIKOWSKA, B. et al. Direkt NEU 1. Praha: Klett, 2011. ISBN 978-80-7397-007-9.
-
Rozšiřující:
CRISTACHE, Carmen et al. Super! 1. München: Hueber, 2014. ISBN 978-3-19-001063-9.
-
Doporučená:
DRMOLOVÁ D. et al. Německy s úsměvem nově. Plzeň: Fraus, 2011. ISBN 978-80-7238-990-2.
-
Doporučená:
FUNK, H. et al. Studio d. A1. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 978-3-464-20831-1.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Účast na výuce
|
26
|
Příprava na zkoušku
|
50
|
Ostatní
|
15
|
Samostudium
|
20
|
Domácí příprava na výuku
|
39
|
Plnění průběžně zadávaných úkolů (včetně korespondenčních úkolů)
|
30
|
Celkem
|
180
|
|
Předpoklady
|
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
Student by měl disponovat základními znalostmi německého jazyka v rozsahu 1. - 4. lekce učebnice Spektrum Deutsch A1+. |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
Po absolvování kurzu student dovede:
a) časovat a správně užívat modální slovesa "mögen", "wollen", "müssen", "sollen",
b) tvořit souvětí se spojkami "und", "denn", "aber", "oder",
c) vyjadřovat výroky v záporu,
d) skloňovat přídavná jména ve spojení s podstatnými jmény bez členu, tvořit nominativ a akuzativ od přídavných jmen a stupňovat přídavná jména - vytvořit komparativ,
e) tvořit perfektum od vybraných sloves a préteritum od slovesa "haben",
f) převést podstatná jména se členem do dativu,
g) používat přivlastňovací zájmena a příslovečná určení místa a času,
h) skloňovat tázací zájmeno "welcher" a ukazovací zájmeno "dieser",
i) používat řadové číslovky,
j) převést osobní zájmena do akuzativu,
k) formulovat slovesa v imperativu. |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
Student po absolvování kurzu disponuje čtyřmi základními jazykovými dovednostmi v německém jazyce na bazální úrovni:
a) mluvení: umí si objednat pokrm v restauraci, umí vyprávět o typickém jídle a pití ve své rodné zemi, popíše proces svého vzdělávání a studium na univerzitě, dokáže vést rozhovor k dopravním prostředkům a vyprávět o dovolené, vede rozhovor při nakupování a hovoří o svých nákupech, módě a oblečení, umí vést telefonní rozhovor se zákaznickým servisem, popíše problémy při práci a zaměstnání, komunikuje s hosty na večírku, dokáže vést rozhovor s lékařem, jmenuje trendy v trávení volného času, doporučí zásady zdravého životního stylu,
b) čtení: rozumí textům o oblíbeném jídle a pití, o denním programu a studiu na univerzitě, rozumí informacím o ročních obdobích a počasí, rozumí textům o nakupování, o dochvilnosti v pracovním životě, čte s porozuměním zprávy o volnočasových aktivitách,
c) psaní: umí popsat potraviny, napíše jednoduchá sdělení a za pomoci slovníku i jednoduché texty, např. pohlednici z dovolené, umí písemně zrušit nebo odložit domluvené termíny, umí pojmenovat části těla,
d) poslech: rozumí krátkému zdvořilostnímu rozhovoru v kanceláři, rozumí informacím týkajícím se dopravy a dopravních prostředků, rozumí prodávajícímu a umí reagovat na otázky při nákupu v obchodě, umí si s lékařem dohodnout termín, rozumí jeho otázkám k zdravotním komplikacím a umí adekvátně odpovědět. |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
IC11 - Aktivita ve výuce (při diskusi, skupinové práci apod.) |
IC8 - Didaktický test |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
A3 - Reproduktivní práce s textem/obrazem/výukovým zdrojem |
A4 - Rozhovor (ve smyslu kladení otázek při fixaci a opakování učiva) |
B2 - Produktivní práce s textem/obrazem/výukovým zdrojem |
D1 - Nácvik a vytváření dovedností komunikačních/jazykových |
G1 - Skupinové a kooperativní učení |
|
|
|
|